Pulsoximeter

Med et pulsoximeter kan man konstant, måle på sit blod. Derved kan man få vigtige informationer om blodets tilstand, præcis når man ønsker. Det eneste man behøver for at målet blodets tilstand er at sætte sit pulsoximeter på spidsen af fingeren. Derefter kan et pulsoximeteret fortælle om blodets iltindhold og om pulsen. Tidligere var det kun muligt at finde et pulsoximeter på sygehuset. Her blev de anvendt på syge patienter, som havde brug for overvågning af deres blod. I dag kan man med et håndholdt pulsoximeter måle pulsen og blodets iltindhold, lige når man ønsker det. Det har aldrig været nemmere.

Blodets iltindhold måles normalt med en blodprøve, men det er ikke længere nødvendigt. Med et pulsoximeter behøver man ikke stikke sig i fingeren længeren. Et pulsoximeter fungerer nemlig på en mere avanceret måde. Kort fortalt virker det ved, at man sætter pulsoximeteret på en fingerspids. Det skal helst ikke tommelfingeren, da stedet ikke må være for tykt. Derefter sender instrumenter små lysdioder gennem fingeren. Nogle af de lysstrålet bliver absorberet, mens andre ikke gør. Ud fra denne information kan dit pulsoximeter fortælle om blodets iltindhold og pulsen. Målingen tager ikke mange sekunder, og giver lynhurtigt korrekte informationer, som kan have vigtig betydning for mange mennesker.

De patienter, som normalt anvender et pulsoximeter, er personer, som lider af nedsat lungekapacitet. Disse patienter kan med et pulsoximeter klare en stor del af behandlingen i hjemmet. Også for hjertepatienter kan pulsoximeteret fjerne meget besværlighed. Hjertepatienter skal sørge for, at hvilepulsen ikke bliver for høj. Det kan man hele tiden tjekke med et pulsoximeter.

Et pulsoximeter er meget nemt at bære rundt på. Det kan sagtens være i tasken eller i lommen. Det fås i to forskellige varianter. Den tidligere omtalte variant, som sættes på en fingerspids eller en variant, som minder mere om et armbåndsår. Her går en lille ledning fra pulsoximeteret til en lille hætte. Pulsoximeteret er placeret på håndleddet, mens den lille hætte sidder på en finger. Derefter trykker man på en knap og kort tid efter, viser det digitale display informationerne om blodets ilthold og pulsen. Begge målere anvender almindelige batterier.

Leave a Comment


NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>